SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

16. říjen je Světovým dnem výživy, pojďme se na tento den náležitě připravit.

V týdnu od 9. do 13. října bude věnovaný podzimu. Ten přináší sklizeň čerstvých plodů letošní sezóny. A právě v čerstvosti je uchována kvalita všech výživových složek potravin. Podzimní zelenina a ovoce jsou doslova „nadupány“ vitamíny, minerály a enzymy, které z hlediska výživy v naší stravě nesmí chybět.

A co pro nás paní kuchařky v tomto týdnu připraví?

V pondělí servírujeme jako salátovou přílohu červenou řepu. K druhému jídlu se pro mlsné jazýčky podává ovesná kaše s jablky a skořicí. Jako nápoj nesmí chybět švestková šťáva.

V úterý ochutnáme mrkvovou polévku. Hlavní jídlo bude doslova provoněné vůní lesa – hovězí na houbách s rýží. Druhý pokrm mletý řízek paní nadlesní pak dozdobíme sladkými brusinkami. Vše zapijeme jablečným moštem.

Ve středu přidáme do hrachové kaše kořenovou zeleninu, která ji dodá lehkost a jemnost. Kdo raději těstoviny, nevadí, budeme je také podávat s restovanou podzimní zeleninou. Tentokrát nebude chybět ani sladká tečka - špaldový moučník. K pití uvaříme šípkový čaj.

V pátek se můžeme těšit na polévku z červené řepy a ke kapustovému karbanátku se skvěle hodí zelný salát Coleslaw, který nás skvěle připraví na podzimní plískanice díky velkému množství vitamínu C.

 

Všem našim strávníkům přejeme dobrou chuť.

Zpět na hlavní výpis

www.zs-mpb.cz
Login
PRO RODIČE
FOTOGALERIE
KONTAKT
NAPIŠTE NÁM
ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova, Neratovice

Created by © 2013/2017 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek pro školy